Przepis i sposób przygotowania na: Pysznotka ze śliwkami suszonymi
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i amoniakiem. Margarynę rozetrzeć i dodać cukier, żółtka, śmietanę. Powstałą masę wlać do mąki i wyrobić ciasto. Podzielić potem na 2 części.
Te 2 rozwałkowane części posmarować powidłem (połową słoika), posypać połową śliwek i rodzynek. Wylać na to połowę piany i upiec 2 jednakowe placki.
MASA:
Zagotować 1 szklankę mleka z 1/2 szklanka cukru. W 1/2 szklanki mleka rozwiercić 4 żółtka z łyżką maki zwykłej i łyżką mąki kartoflanej i cukrem waniliowym. Zagotować jak budyń.
Utrzeć masło i po trochu dodawać budyń.
Można na końcu wlać kieliszek spirytusu i wymieszać żeby się dłużej trzymało :)
PIANA:
Ubić 4 białka ze szczyptą soli na sztywno. Powoli dodawać 20 dkg cukru pudru i na końcu 2 łyżki maki kartoflanej.