Pyszne naleśniki imbirowe z karmelizowaną gruszką.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szkl
  • mleko

    2/3 szkl
  • woda

    2/3 szkl
  • cukier

    1 łyżeczka
  • olej roślinny

    1 łyżka
  • gruszki

    5 szt
  • masło

    3-4 łyżki
  • cukier brązowy

    3-4 łyżki
  • Imbir mielony Prymat

    1/4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na naleśniki wymieszać razem mikserem, lub trzepaczką. Na koniec dodajemy imbir i olej. Mieszamy do połączenia składników. Rozgrzewamy dobrze patelnię i smażymy cienkie naleśniki.
Gruszki obieramy (starając się zostawić ogonki), kroimy na pół i wykrawamy gniazda nasienne. Nacinamy nie do końca w paski. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy nasze gruszki po obu stronach starając się robić to na tyle delikatnie, aby nie połamać gruszek. Kiedy gruszki nam zmiękną i staną się lekko przeźroczyste posypujemy je cukrem. Smażymy obracając je do momentu uzyskania lekkiego karmelu. Należy uważać, aby nie przypalić cukru. Na poskładane naleśniki układamy gruszki i polewamy pozostałym karmelem z patelni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ania96 13.10.2014 16:02
wyglądają pysznie
Agnieszka_B 18.09.2013 22:26
Chętnie zjadłabym takiego naleśnika :)
elficzna 18.09.2013 15:27
ale cudeńko!
IwonaDD 18.09.2013 14:13
niebo w gębie !!!!
Marta1986 18.09.2013 13:19
bardzo smaczne
Janina 18.09.2013 12:35
Ekstra smaki;)
paulina2157 18.09.2013 11:57
świetnie podane
Magula 18.09.2013 11:37
Pieknie podane, bardzo podoba mi się ta karmelizowana gruszka
Gracer 18.09.2013 11:25
pięknie podane
Pyszota 18.09.2013 11:07
Bardzo ładnie wyglądają :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat