Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
1 szkl -
mleko
2/3 szkl -
woda
2/3 szkl -
cukier
1 łyżeczka -
olej roślinny
1 łyżka -
gruszki
5 szt -
masło
3-4 łyżki -
cukier brązowy
3-4 łyżki -
Imbir mielony Prymat
1/4 łyżeczki
Sposób przygotowania
Gruszki obieramy (starając się zostawić ogonki), kroimy na pół i wykrawamy gniazda nasienne. Nacinamy nie do końca w paski. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy nasze gruszki po obu stronach starając się robić to na tyle delikatnie, aby nie połamać gruszek. Kiedy gruszki nam zmiękną i staną się lekko przeźroczyste posypujemy je cukrem. Smażymy obracając je do momentu uzyskania lekkiego karmelu. Należy uważać, aby nie przypalić cukru. Na poskładane naleśniki układamy gruszki i polewamy pozostałym karmelem z patelni.
Komentarze (23)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (13)