Pyszne ciasteczka Brownie

Pyszne ciasteczka Brownie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Ciasteczkowa wersja jednego z najpyszniejszych ciast na świecie, która rozpieści podniebienia wszystkich smakoszy czekolady i zabierze do czekoladowego nieba. Ciasteczka są pyszne, mięciutkie w środku i bardzo mocno czekoladowe. Na zewnątrz otula je delikatnie chrupiąca skórka.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • czekolada deserowa

    200 gramów
  • masło

    70 gramów
  • jajko duże

    2 sztuki
  • mąka

    60 gramów
  • cukier

    0.75 szklanki
  • kakao

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    0.3 łyżeczki
  • laska wanili

    0.5 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Czekoladę dzielimy na kostki, dodajemy masło i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (składniki umieszczamy w metalowej misce i ustawiamy ją na garnku z gotującą się wodą), a następnie studzimy.

KROK 2. W małej miseczce łączymy mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na jednolitą i gładką masę. Do słodkiej masy jajecznej dodajemy ziarenka wanilii, ostudzone masło oraz czekoladę i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy suche składniki z miseczki i dokładnie mieszamy.

KROK 3. Powstałą masę wkładamy na około 10 minut do zamrażarki, aby delikatnie stężała. Po tym czasie wykładamy łyżką porcje masy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (z zachowaniem odstępów). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) na około 12 - 14 minut.

Futka
Po upieczeniu ciasteczka są miękkie, dlatego odczekajmy około 15 minut, zanim zdejmiemy je z blaszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat