Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
biszkopt
-
jaja
7 szt -
cukier kryształ
1 szklanka -
mąka ziemniaczana
5 łyżek -
mąka pszenna
5 łyżek -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
kakao
1 łyżka
krem
-
mleko 3,2%
3/4 litra -
żółtko jajek
3 szt -
cukier puder
1 szklanka -
cukier waniliowy
2-3 łyżki -
budyń śmietankowy
1 szt -
mąka ziemniaczana
1 łyżka -
mąka pszenna
1 łyżka -
masło
1 i1/2 kostki
polewa
-
czekolada mleczna
1 szt -
czekolada deserowa
1 szt -
mleko 3,2%
2-3 łyżki
dodatkowo
-
suszone śliwki kalifornijskie
400 g -
alkohol
1-2 szklanki (do namoczenia) -
cukier drobny
1/2 szklanki
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę, nie przerywając ubijania dodać cukier.




Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i budyniem śmietankowym. Następnie dodać obie mąki.






Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Dzień wcześniej należy też namoczyć śliwki. w alkoholu (może być wódka, rum)![]()
Komentarze (8)
Nie masz konta? Zarejestruj się