Pyszna dyniowa na ostro

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    2 szt
  • cebula

    2 szt
  • masło

    100 g
  • dynia

    1 kg
  • chilli

  • bulion

    2 szklanki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dynie obieramy usuwamy pestki i kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Cebulę obieramy i siekamy. W dużym garnku rozpuszczamy masło - podsmażamy cebulkę następnie dodajemy starta marchewkę , chwilę smażymy i dodajemy pokrojoną dynie. Smażymy - co kilka minut mieszając. Podlewamy szklanką wody i dusimy. Kiedy woda odparuje jeszcze troszkę dolewamy. Miksujemy zupę na krem , jeżeli jest gęsta dodajemy bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy chilli do smaku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magula 11.10.2013 08:00
pierwszy raz w tym roku jadłam zupę z dyni i bardzo mi smakowała, mysle ze Twoja tez by mi posmakowała
Monika-twin 11.10.2013 06:52
fajna zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat