Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pyszna budyniowa masa do ciasta

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 2,5 szklanki
żółtko jajek 3 sztuki
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cukier kryształ 1 szklanka
masło 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: pyszna budyniowa masa do ciasta

W połowie szklanki mleka rozprowadzić obie mąki. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym(najlepiej w garnku w którym będziemy gotować budyń). Pozostałe mleko gotujemy, wrzące mleko wlewamy do utartych żółtek, mieszamy, gotujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając, następnie wlewamy rozmieszane mąki z mlekiem, ciągle mieszamy, aż do zgęstnienia. Odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na "puch" (ja jestem zwolennikiem ucierania ręcznego, ale można do tego celu skorzystać z miksera)Następnie po trochu dodajemy wystudzony budyń. ( z zimnego budyniu najlepiej zdjąć warstwę wierzchnią, dzięki temu nie będą tworzyć się grudki w masie)

Porcja masy na tzw. dużą blachę

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babajaga1969 25.11.2012 15:09
chyba jest lekki i delikatny - dobry :))
Barbara/zuza22_85 25.11.2012 12:22
też taką robie jest pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak