Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyry z gzikiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana 18 proc 130 g
koperek 1 łyż.
szczypiorek usiekany 1 łyż.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
ziemniaki 1 kg
cebula 1 szt.
twaróg 350 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Pyry z gzikiem

Kroki postępowania

1
Ziemniaki szoruję dokładnie pod bieżącą wodą, wkładam do garnka, zalewam wodą i gotuję w mundurkach w osolonej wodzie.
Krok 1 - Pyry z gzikiem foto
2
Cebulę obieram, kroję w bardzo małą kosteczkę. Robię gzik: Twaróg rozdrabniam widelcem, dodaję śmietanę, posiekaną cebulę, koperek oraz szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - Pyry z gzikiem foto
3
Ugotowane ziemniaki przekrawam na pół, nakładam po łyżeczce gziku, dekoruję gałązkami świeżego koperku. Od razu podaję póki ziemniaki nie ostygły.
Krok 3 - Pyry z gzikiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 29.12.2012 20:39
pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak