Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pychotka

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 3 szklanki
margaryna 20 dag
żółtko jajek 4 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 0,5 szklanki
śmietana 2-3 łyżki

MASA

żółtko jajek 4 szt
mleko 1,5 szkl
cukier 0,5 szkl
mąka pszenna 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
margaryna 0,5 kostki
masło 0,5 kostki
powidła śliwkowe
budyń śmietankowy 1 szt

BEZA

białko 8 szt
cukier 1 szklanki
mąka ziemniaczana 4 łyżeczki
orzechy włoskie 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Pychotka

Kroki postępowania

1
Z podanych składników na ciasto, wyrobić ciasto. Podzielić je na 2 części. Każdą rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem.
Krok 1 - Pychotka foto
4
Ciasto ponakłuwać widelcem, posmarować powidłami.
Krok 2 - Pychotka foto
5
Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Krok 3 - Pychotka foto
6
BEZA: Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, Wyłożyc na surowym placku,.
Krok 4 - Pychotka foto
9
Posypać po bezie pokrojone orzechy, namoczone bakalie.. Piec 150*C 35 min. W taki sposób przygotować drugi placek.
Krok 5 - Pychotka foto
10
1 szklankę mleka zagotować. w pozostałym mleku rozrobić mąkę i cukier, proszek budyniowy i żółtka. Ugotować budyń, ostudzić. Utrzeć masło z margaryną dodawać partiami budyń. Połączyc skladniki. Upieczone i wystudzone placki przełożyć kremem. Schłodzić w lodowce.

Smacznego :)
Krok 6 - Pychotka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 01.06.2015 18:34
pyszności taki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak