Pycha deser

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżeczki
  • pomarańcze

    2
  • cukier

    5 dag
  • wanilia

    1 laska
  • kremówka

    50 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żelatynę łączymy z niewielką ilością zimnej wody. Pomarańcze bardzo dokładnie myjemy, a z dwóch wyciskamy sok. 1/3 ilości żelatyny podgrzewamy, a następnie dodajemy do tego wcześniej wyciśnięty sok z dwóch pomarańczy. Masa ta powinna mieć konsystencję galaretki, którą rozlewamy do salaterek i odkładamy do zimnego miejsca, żeby stężała. Laskę wanilii rozcinamy i wyciągamy delikatnie ze środka miąższ. Następnie mieszamy to ze śmietaną kremówką oraz cukrem i podgrzewamy przez około 8 minut i czasami mieszamy. W następnej kolejności z masy tej wyciągamy laskę wanilii i dodajemy pozostałą cześć żelatyny. Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy, a później przelewamy do salaterek z wcześniej zastygniętą galaretką. Całość odkładamy jeszcze do chłodnego miejsca

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 13.03.2012 11:55
lubię taki
[email protected] 13.03.2012 09:51
extra
owocówka 28.02.2012 07:45
ekstra
pioge7 25.02.2012 16:21
ekstra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat