Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysty sernik z orzechowym spodem i figą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spód ciasta

płatki owsiane 1/4 szklanki
mąka tortowa 200 g
masło 50 g
margaryna 50 g
jajko 1
sól 1 szczypta
proszek do pieczeia 1/2 łyżeczki
orzechy laskowe 1/4 szklanki

masa

twaróg zmielony 1 kg
masło 125 g
cukier 250 g
jaj 10 sztuk
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier wanilinowy 1 opakowania

do dekoracji

cukier puder
figi 1-2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Puszysty sernik z orzechowym spodem i figą

Tortownicę o średnicy 26 cm(ewentualnie28) smarujemy masłem i wysypujemy zmielone orzechy i płatki owsiane. W misce zagniatamy ciasto z produktów na spód ciasta. Ciasto wałkujemy i dopasowujemy do kształtu tortownicy. Nakłuwamy widelcem i wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Następnym krokiem jest masa- to co w serniku najcenniejsze. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy stopniowo masło i twaróg oraz dwie łyżki mąki ziemniaczanej. Z 10 białek ubijamy pianę na sztywno i dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając. Wylewamy na lekko podpieczone ciasto i wkładamy do piekarnika na 50 minut również 180 stopni. Gdy sernik się upiecze pozostawiamy go w uchylonym piekarniku az do ostygnięcia. Sernik przechowujemy w lodówce do momentu podania. Posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy figą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak