Puszysty sernik wiedeński

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • twaróg zmielony

    1 kg
  • jajka

    5
  • masło

    100 g
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • cukier

    1 szkl
  • ekstrakt waniliowy

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać jajka jedno po drugim ciągle ucierając. Stopniowo dodawać twaróg ,wmieszać obie przesiane mąki i ekstrakt waniliowy. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temp.180*C, włożyć sernik i zmniejszyć temp. do 160*C, następnie piec ok.1,5 godz. Upieczony i ostudzony chłodzić przez kilka godzin.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika-twin 30.12.2015 20:46
Uwielbiam serniczki.
agnieszka214 30.12.2015 19:55
Lubię pyszny sernik
misia123410 30.12.2015 16:52
aż ślinka leci apetyczne:)
Damiano 30.12.2015 16:06
ekstra sernik
kd045 30.12.2015 16:04
mmmmm pyszności ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat