Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysty piernik z powidłami śliwkowymi

5.0
(308)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Puszysty piernik z powidłem, w tym wypadku śliwkowym to jeden z najprostszych i najpyszniejszych ciast świątecznych. Nie musicie przygotowywać go z wyprzedzeniem, a jedynie na kilka dni przed świętami! Doskonałe nada się na świąteczny deser!

Składniki:

Składniki mokre:

jajko 3 sztuki
mleko 1 szklanka
powidła śliwkowe 1 szklanka
miód 2 łyżki
olej 3/4 szklanki

Składniki suche:

mąka 3 szklanki
cukier 1 szklanka
kakao 2 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 20 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Puszysty piernik z powidłami śliwkowymi

Przepis na piernik z powidłami jest banalnie prosty. Początkowo mieszamy ze sobą składniki mokre, następnie suche. Pamiętajcie o odpowiedniej kolejności dodawania jednych do drugich - suche składniki dodajemy do mokrych - nie na odwrót. Piernik z powidłem jest puszysty i zarazem delikatnie wilgotny, wręcz idealny! Na koniec udekorujcie go płynną czekoladą i posypcie ulubionymi bakaliami. Piernik z powidłem będzie nie tylko pięknie wyglądał, ale i smakował! 

1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.

2. Mieszamy mikserem składniki mokre. W drugiej misce mieszamy składniki suche. Do mokrej masy wsypujemy stopniowo suche składniki. Miksujemy około 2 minut.

3. Pieczemy w blaszce (12x25cm) wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą przez około 50 minut.

Polecam także przepis na ekspresowy piernik dla zapracowanych. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola 26.02.2024 15:52
Po 40 min pieczenia środek wylał się na tackę... Chyba jakiś błąd jest w tym przepisie.. szkoda czasu
Doradca Smaku 27.02.2024 14:13
Najlepiej ciasto przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone w środku. W trakcie pieczenia można też zmniejszyć temperaturę i zmienić grzanie na dół.
Ewa 16.02.2024 20:23
Piekłam 40 min i co ? Ciasto zupełnie surowe w środku. Po wyjęciu z formy wręcz się wylało. Strata czasu i składników. Nigdy więcej nie upiekę nic z tej strony.
Aneta 23.12.2023 20:45
Wszystko sie zgadza jeżli chodzi o proporcje,ciasto pięknie urosło i wygląda obłędnie,jedak w opisie jest błąd,odnośnie czasu pieczenia po 40min ciasto jest surowe w środku,piekłam równo godzinę w piekarniku z termoobiegiem przy temperaturze 175 st i wyszedł cudny:)
Monika 23.12.2023 16:56
Po 40 minutach pieczenia ciasto jak wulkan wylało się z foremki, w środku ciasto pływa , a sugerowałam się opiniami…Dałam go odwrotnie na dużą blachę i piekłam przecięte w pół jeszcze 20 minut . Raczej dla gości na stół do podania się nie nadaje..
Sylwia 23.12.2023 12:15
Niestety mi nie wyszedł....mokry w środku, a piekłam w większej blaszce. Wracam do starego lepszego przepisu- bez oleju.
Danuta 22.12.2023 12:07
Piekę ten piernik już ponad godzinę i środek nadal jest surowy.Wydaje mi sie, że ta duża ilosc ciasta absolutnie nie na tak małą foremke jaką pani podała.
Bernadeta1 15.04.2015 15:26
bardzo smaczny taki piernik
EDYTKA 31.03.2015 08:22
Dziękuję za uwagę Renata9... nie przemyślane. Ale naprawione...
Magdalena Rysińska 30.03.2015 15:44
Ja myślę, że pierwsze zdjęcie to po prostu zdjęcie piekarnika, a nie od razu, że reklama
Renata9 30.03.2015 14:14
Ale Twoje pierwsze zdjęcie to Reklama sprzętu konkurencji, nie wiem co na to Doradca ?
Renata9 30.03.2015 13:49
Fajny piernik
bertpvd 30.03.2015 12:30
Uwielbiam takie ciasta :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak