Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik ekspresowy

5.0
(30)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ten przepis jest dla wszystkich zabieganych, którzy chcą upiec piernik i nie mają czasu na zbyt długie przygotowywanie! Wilgotny piernik ekspresowy zawsze wychodzi, świetnie smakuje, jest korzenny i bardzo puszysty. Dokładnie taki, jaki powinien być piernik. 

Składniki:

Piernik:

mąka tortowa 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżka
jajko 2 sztuki
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 2 łyżeczki
miód płynny 2 łyżki
olej 0,5 szklanki
mleko 3,2% 1 szklanka
powidła śliwkowe 1/2 szklanki

Polewa:

czekolada gorzka 100 gramów
masło 1 łyżka
mleko 2 łyżki
miód płynny 2 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1/4 łyżeczka

Dodatkowo:

skórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżka

Porada

Szklanka o pojemności: 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik ekspresowy

Sami wiecie, że przepisów na korzenne ciasta jest wiele. Ale co zrobić, kiedy święta tuż, tuż, a dobrego piernika brak? Wystarczy sięgnąć po przepis na piernik ekspresowy, który jak sama nazwa wskazuje robi się bardzo szybko. W świątecznej gorączce takie przepisy często ratują gospodynie z opresji, dlatego warto go mieć zawsze pod ręką. Ciasto na wilgotny piernik ekspresowy robi się w jednym naczyniu - misce, dzięki czemu nie tylko szybko przygotujemy ciasto, ale też zadbamy o porządek w kuchni. 

1. Mąkę, proszek, sodę, kakao i przyprawę do piernika przesiać.

2. Jajka ubić do białości stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy.

3. Do ubitych jajek (cały czas ubijając) dodawać mleko na przemian z mąką, aż do wyczerpania się składników.

4. Pod koniec dodać miód, olej oraz powidła. Krótko zmiksować.

5. Ciasto przelać do keksówki (30x10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą.

6. Ciasto piec przez ok. 50-55 minut (dolna grzałka) w 180 stopniach, do suchego patyczka.

7. Składniki polewy rozpuścić w rondelku, gotową polewą polać wystudzony piernik.

8. Posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

Spodobał Wam się przepis na ekspresowy piernik? Koniecznie sprawdźcie także przepis na piernik staropolski. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 27.04.2015 19:04
uwielbiam piernik;)
Damiano
Damiano 25.04.2015 08:59
bardzo dobry
Wiktoria29 20.04.2015 15:56
chętnie bym zjadła, wygląda rewelacyjnie
inka2012 20.04.2015 15:48
Aż chce się jeść taki piernik :)
ania2610 20.04.2015 12:37
pyszny, bardzo lubię takie szybkie ciasta!
Mniam 20.04.2015 11:57
Porywam ten odkrojony plaster ciasta i zmykam skonsumować :)
VioletoweKucharzenie 20.04.2015 11:31
chętnie się poczęstuję:-)
Czyki 20.04.2015 10:25
Widać, że upiekł się elegancko:)
Kuchenka 20.04.2015 09:45
bardzo apetycznie
Anna133 20.04.2015 09:06
uwielbiam takie ciacha, proste mało jaj, a pyszne wilgotne
ilka01 20.04.2015 08:35
wygląda świetnie:)
Malinka 20.04.2015 08:28
Taki piernik to ja rozumiem :)
Edith85 20.04.2015 08:16
fajny prosty przepis
Futka 20.04.2015 08:11
Świetny i niezwykle pyszny piernik :) Wygląda bardzo apetycznie :D
Agnieszka-87-25 20.04.2015 08:10
uwielbiam pierniki
Krystyna32 20.04.2015 08:08
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak