Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysty omlet + smażone śliwki.

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

śliwki 150g (bez pestek)
cukier trzcinowy 1 łyżka
jajko 2 sztuki
mąka kukurydziana 1 łyżka
jogurt naturalny 50g
olej do smażenia łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Puszysty omlet + smażone śliwki.

Kroki postępowania

1
Wypestkowane śliwki myjemy. Następnie wrzucamy do głębokiego garnka, posypujemy łyżką cukru i dusimy na małym ogniu przez około 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy zmiękną i zgęstnieją, całość odstawiamy z ognia i zostawiamy przed chwilę do ostygnięcia.
Krok 1 - Puszysty omlet + smażone śliwki. foto
2
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno (w głębokim naczyniu). Do ubitych białek dodajemy żółtka, i delikatnie miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy łyżkę mąki i nadal delikatnie ubijamy - tym razem tylko przez krótką chwilę (5-10 sekund). Gęstą masę przelewamy na dobrze rozgrzaną patelnię, wysmarowaną tłuszczem.
Krok 2 - Puszysty omlet + smażone śliwki. foto
3
Omlet smażymy przez chwilę na średnim ogniu. Około 2-3 minuty. Gdy od spodu zacznie się rumienić - przewracamy go na drugą stronę i podsmażamy jeszcze przez moment. Usmażony omlet przekładamy na talerz i polewamy jogurtem naturalnym.
Krok 3 - Puszysty omlet + smażone śliwki. foto
4
Kolejnym krokiem będzie dodatnie naszych usmażonych śliwek. Idealnie pasują do reszty! Biszkoptowy omlet z dodatkami gotowy! :)
Krok 4 - Puszysty omlet + smażone śliwki. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorrota 27.08.2014 21:36
genialnie wygląda:) smakuje pewnie jeszcze lepiej

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak