Puszyste placki kukurydziane z żółtym serem (bez glutenu)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

9 placków

  • jajko

    2 sztuki
  • mleko

    5 łyżek
  • mąka kukurydziana

    5 łyżek
  • Papryka słodka mielona Prymat

  • sól i pieprz

Dodatkowo

  • ser żółty

    50 gram

Ponadto

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka zmiksować z mlekiem, a następnie z mąką kukurydzianą.
Białko ubić (ze szczyptą soli) na sztywną pianę i powoli połączyć z ciastem.
Dodać pokrojony (w drobną kostkę) ser.
Całość ponownie delikatnie wymieszać i odstawić na około 2-3 minuty.
(Mąka napęcznieje.)
Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła/oleju i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
(Na zimno również świetnie smakują, ale w wersji ciepłej - ciągnący się ser jest rewelacyjny.)
Diana Rusiłowicz
Placuszki są pyszne i idealnie nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej. W zasadzie możecie je przyrządzić na słodko, lub w wersji wytrawnej - z ulubionymi dodatkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 02.02.2017 23:32
Fajne placki.
Patrycja33 17.10.2016 00:00
ciekawe placuszki :)
Diana Rusiłowicz 11.10.2016 01:06
Dziękuję :)
Diana Rusiłowicz 11.10.2016 01:06
Polecam :)
Babeczka35 10.10.2016 21:41
Smaczne placuszki.
Habibi 10.10.2016 13:17
Bardzo lubię i często robię różne placki i omlety z mąką kukurydzianą :)
ania2610 10.10.2016 12:24
wyglądają pysznie - bardzo mi się przyda ten przepis, jestem w trakcie wykluczania różnych nietolerancji u syna
Ela15 10.10.2016 11:59
pyszne placki
jagoda5913 10.10.2016 11:48
fajne placki
Mniam 10.10.2016 10:54
Super placuszki i to w wersji wytrawnej :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat