Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ziemniaki
1 kilogram -
mąka pszenna
200 gram -
mąka ziemniaczana
100 gram -
jajko
1 sztuka -
sól
1 szczypta -
śliwki węgierki
500 gram -
masło
3 łyżka -
Bułka tarta klasyczna Prymat
4 łyżka -
cukier
3 łyżka
Sposób przygotowania
Ziemniaki obrać i ugotować. Ugnieść dokładnie tłuczkiem lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodać wymieszane mąki, sól i jajko. Zagnieć ciasto. Rwać kawałki ciasta i rozpłaszczać je w dłoniach. Na środek położyć śliwkę i uformować w okrągłe knedle. Knedle gotować w osolonym wrzątku z odrobiną oleju, do czasu wypłynięcia i jeszcze 3-4 minuty. Na patelni stopić masło, dodać bułkę tartą i zarumienić ciągle mieszając. Gorące knedle polać bułką tartą na maśle i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (14)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (4)