Przepis i sposób przygotowania na: Knedle ze śliwkami
Aby knedle były smaczne i delikatne, należy zwrócić uwagę na kilka spraw, w czasie ich przygotowywania:
- nie podsypuj ciasta zbyt dużą ilością mąki, dodatek mąki ziemniaczanej nadaje ciastu sprężystości,
- knedle formuj z cienkiego ciasta, pamiętając przy tym, aby dobrze połączyć brzegi ciasta, w przeciwnym wypadku owoce wypłyną podczas gotowania,
- śliwki możesz zastąpić dowolnymi owocami - np. truskawkami,
- podawaj ugotowane knedle w ulubiony sposób - z roztopionym masłem i bułką tartą, kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego.
Śliwki przekroić na połówki, ale nie rozcinając ich w całości i wyciągnąć pestkę. W miejsce pestki wsypać po 1/2 łyżeczki cukru.
Ziemniaki obrać i ugotować. Ugnieść dokładnie tłuczkiem lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodać wymieszane mąki, sól i jajko. Zagnieć ciasto.
Rwać kawałki ciasta i rozpłaszczać je w dłoniach. Na środek położyć śliwkę i uformować w okrągłe knedle.
Knedle gotować w osolonym wrzątku z odrobiną oleju, do czasu wypłynięcia i jeszcze 3-4 minuty.
Na patelni stopić masło, dodać bułkę tartą i zarumienić ciągle mieszając. Gorące knedle polać bułką tartą na maśle i posypać cukrem pudrem.