Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kilogram
  • mąka pszenna

    200 gramów
  • mąka ziemniaczana

    100 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • śliwki węgierki

    500 gramów
  • masło

    3 łyżki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    4 łyżki
  • cukier

    3 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Knedle ze śliwkami

Śliwki przekroić na połówki, ale nie rozcinając ich w całości i wyciągnąć pestkę. W miejsce pestki wsypać po 1/2 łyżeczki cukru.

Ziemniaki obrać i ugotować. Ugnieść dokładnie tłuczkiem lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodać wymieszane mąki, sól i jajko. Zagnieć ciasto.

Rwać kawałki ciasta i rozpłaszczać je w dłoniach. Na środek położyć śliwkę i uformować w okrągłe knedle.

Knedle gotować w osolonym wrzątku z odrobiną oleju, do czasu wypłynięcia i jeszcze 3-4 minuty.

Na patelni stopić masło, dodać bułkę tartą i zarumienić ciągle mieszając. Gorące knedle polać bułką tartą na maśle i posypać cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Jodaj 10.10.2013 18:01
uwielbiam takie knedelki
Barbara13 10.10.2013 16:34
Uwielbiam takie knedelki
gosia561 10.10.2013 13:32
smakowity obiadek
Kasnaj 10.10.2013 13:29
musi byc pycha
anja3107 10.10.2013 11:02
bardzo apetycznie wyglądają
lara 10.10.2013 11:02
pięknie wyglądają
Habibi 10.10.2013 10:42
Bardzo zachęcające :) Uwielbiam takie knedle :)
Kuchenka 10.10.2013 10:06
pięknie i apetycznie wyglądają
Konczi 10.10.2013 09:45
pięknie wyglądają
Janina 10.10.2013 09:37
Fajne jedzonko, lubię bardzo knedle;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat