Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Knedle ze śliwkami

4.7
(56)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Tradycyjne polskie danie - knedle ze śliwkami. Dowiedz się jak je przygotować, aby były delikatne i nie za twarde!

Składniki:

ziemniaki
500 g
mąka pszenna
200 gramów
mąka ziemniaczana
100 gramów
jajko
1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
śliwki węgierki
500 gramów
masło
3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat
4 łyżki
cukier
3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle ze śliwkami

Aby knedle były smaczne i delikatne, należy zwrócić uwagę na kilka spraw, w czasie ich przygotowywania:

- nie podsypuj ciasta zbyt dużą ilością mąki, dodatek mąki ziemniaczanej nadaje ciastu sprężystości,

- knedle formuj z cienkiego ciasta, pamiętając przy tym, aby dobrze połączyć brzegi ciasta, w przeciwnym wypadku owoce wypłyną podczas gotowania,

- śliwki możesz zastąpić dowolnymi owocami - np. truskawkami,

- podawaj ugotowane knedle w ulubiony sposób - z roztopionym masłem i bułką tartą, kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego. 

Śliwki przekroić na połówki, ale nie rozcinając ich w całości i wyciągnąć pestkę. W miejsce pestki wsypać po 1/2 łyżeczki cukru.

Ziemniaki obrać i ugotować. Ugnieść dokładnie tłuczkiem lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodać wymieszane mąki, sól i jajko. Zagnieć ciasto.

Rwać kawałki ciasta i rozpłaszczać je w dłoniach. Na środek położyć śliwkę i uformować w okrągłe knedle.

Knedle gotować w osolonym wrzątku z odrobiną oleju, do czasu wypłynięcia i jeszcze 3-4 minuty.

Na patelni stopić masło, dodać bułkę tartą i zarumienić ciągle mieszając. Gorące knedle polać bułką tartą na maśle i posypać cukrem pudrem.

Masz nadmiar śliwek w przydomowym ogródku? Przygotuj pyszne powidło. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MF 30.09.2024 14:14
Jakim cudem na 1kg ziemniaków tylko 300g mąki? Wg wielu innych przepisów 300g mąki na 500g ziemniaków. Od 45 min wyraabiiam ciasto i jest za luźne i lepkie
Doradca Smaku 02.10.2024 13:31
W przepisie znalazła się błędna ilość ziemniaków - powinno być ich pół kilograma. Sprawdziłem przepis i go poprawiłem. Mam nadzieję, że po dodaniu większej ilości mąki knedle się udały.
Jodaj 10.10.2013 18:01
uwielbiam takie knedelki
Barbara13 10.10.2013 16:34
Uwielbiam takie knedelki
gosia561 10.10.2013 13:32
smakowity obiadek
Kasnaj 10.10.2013 13:29
musi byc pycha
anja3107 10.10.2013 11:02
bardzo apetycznie wyglądają
lara 10.10.2013 11:02
pięknie wyglądają
Habibi 10.10.2013 10:42
Bardzo zachęcające :) Uwielbiam takie knedle :)
Kuchenka 10.10.2013 10:06
pięknie i apetycznie wyglądają
Konczi 10.10.2013 09:45
pięknie wyglądają
Janina 10.10.2013 09:37
Fajne jedzonko, lubię bardzo knedle;)
msmors 10.10.2013 09:35
super, bardzo lubię
dwa pokoje z kuchnią 10.10.2013 09:32
doskonałe. mi wychodzą kamloty albo się rozłażą
Konrad 06.09.2023 11:51
:)
elka72 10.10.2013 09:25
Ale pyszniutkie:)
matesko 10.10.2013 09:14
apetyczne ci wyszły

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak