Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ziemniaki
1 kilogram -
mąka pszenna
200 gramów -
mąka ziemniaczana
100 gramów -
jajko
1 sztuka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta -
śliwki węgierki
500 gramów -
masło
3 łyżki -
Bułka tarta klasyczna Prymat
4 łyżki -
cukier
3 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Knedle ze śliwkami
Śliwki przekroić na połówki, ale nie rozcinając ich w całości i wyciągnąć pestkę. W miejsce pestki wsypać po 1/2 łyżeczki cukru.
Ziemniaki obrać i ugotować. Ugnieść dokładnie tłuczkiem lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodać wymieszane mąki, sól i jajko. Zagnieć ciasto.
Rwać kawałki ciasta i rozpłaszczać je w dłoniach. Na środek położyć śliwkę i uformować w okrągłe knedle.
Knedle gotować w osolonym wrzątku z odrobiną oleju, do czasu wypłynięcia i jeszcze 3-4 minuty.
Na patelni stopić masło, dodać bułkę tartą i zarumienić ciągle mieszając. Gorące knedle polać bułką tartą na maśle i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (14)
Załaduj więcej komentarzy (4)