
Lubicie soczyste, pieczone rolady drobiowe? Zaprosiliście gości i chcecie ich poczęstować czymś wyjątkowym? Zobaczcie w jaki sposób przygotować roladę z indyka ze śliwkami i migdałami.
Jak zawsze kiedy przygotowujecie pieczone mięso, zadbajcie aby było świeże i dobrej jakości.
Przyda Wam się również ostry nóż, dzięki któremu precyzyjnie rozkroicie mięso i nie poszarpiecie jego końcówek.
Odłóżcie odkrojone końcówki filetów, będą Wam potrzebne podczas przygotowania farszu. Gotujemy zero waste.
Pamiętajcie, ze mięso z indyka jest bardzo delikatne, dlatego w trakcie rozbijania filetów uważajcie aby nie porobić w nim dziur, przez które wypłynie całe nadzienie i soki.
Nie pomińcie części, w trakcie której obsmaża się mięso na patelni przed włożeniem do piekarnika. W ten sposób zamkniecie jego pory i zapobiegniecie utracie soków i wysuszeniu Waszej rolady.
Na ok 10 minut przed końcem pieczenia zdejmijcie pokrywkę z naczynia żaroodpornego, w którym pieczecie roladę. Dzięki temu mięso będzie ładnie zarumienione, ale nie suche.