Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysta krówka z ryżem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

margaryna 100 gram
mąka pszenna 150 gram
cukier puder 2 łyżki
Kardamon mielony Prymat 3 łyżeczki

Pianka

śmietana 30% 330 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
wrzątek 100 ml

Dodatkowo

masa krówkowa 300 gram
ryż preparowany 25 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Puszysta krówka z ryżem

Z margaryny, mąki, cukru pudru i kardamonu zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciastem wylepiamy dno tortownicy o średnicy 21 cm. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy stopniowo ostudzoną żelatynę.
Na wystudzone ciasto wykładamy połowę masy krówkowej, następnie ubitą śmietanę z żelatyną i na koniec ryż wymieszany z pozostałą masą krówkową.
Ciasto przechowujemy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 14.07.2015 19:58
pyszny deser
Klausia 02.06.2015 14:21
podoba mi się :)
turkus3 14.11.2014 16:29
ślinka mi cieknie :-)
Ola1young 14.11.2014 13:24
fajny deser
gusia1000 13.11.2014 23:36
Ciasto na medal.
VioletoweKucharzenie 13.11.2014 18:42
mmm ale słodkości
Hrabina w kuchni 13.11.2014 17:56
Na pewno smaczny.
Wiesława1 13.11.2014 14:26
pyszny deser
Sroczka 13.11.2014 14:04
Takie ciasto z chęcią zjem.
Anna20 13.11.2014 14:04
pysznie wygląda :)
wwwiolka 13.11.2014 13:15
Bardzo fajny przepis.
pajbek 13.11.2014 13:10
Coś dla mnie ;-)
Beatris 13.11.2014 13:07
Skusiłabym się na kawałeczek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak