Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysta baba

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

jajko 4 sztuka
cukier 0,66 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 16 dag
cytryna

lukier

białko 1 sztuka
aronia 2 łyżka czubata suszona
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Puszysta baba

Cytrynę dokładnie myjemy. Skórkę (bez albedo) ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a sok wyciskamy.

Średnią formę do babki smarujemy masłem i oprószamy odrobiną bułki tartej lub krupczatki.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodajemy powoli cukier, a następnie żółtka oraz sok i skórkę z cytryny.

Zmniejszamy obroty miksera i do ubitych jajek dodajemy po łyżce mąki z proszkiem.

Masę przekładamy do formy babkowej. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 25-30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy babkę do wystygnięcia.



Gdy babka ostygnie, przygotowujemy puder aroniowy: suszoną aronię miksujemy na puch z dwoma łyżkami cukru pudru.

Schłodzone białko jajka ubijamy na sztywno, dodajac po łyżce cukru pudru- w sumie 8-10 dag.

Lukrem polewamy babkę cytrynową i posypujemy ją aroniowym pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 12.07.2014 23:01
ale baba :)
everay 18.06.2014 00:08
musi być pyszna
BernadettaP 17.06.2014 21:45
Alaa, dziękuję :)
alaaa 17.06.2014 20:38
piękna ta twoja babeczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak