Przepis i sposób przygotowania na: Puree z dyni
To mój ulubiony sposób przygotowania puree - dynia jest wyraźna w smaku, słodkawa, nie traci cennych witamin i nie jest wodnista.
Dynię oczyszczamy z pestek, kroimy na kilka części, opłukujemy i osuszamy.
Dynię układamy na blasze skórą do dołu i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut.
Upieczoną dynię studzimy, a następnie łyżką wybieramy miąższ, przekładamy do blendera lub malaksera i miksujemy na mus. Jeśli nie posiadacie blendera miąższ dyni możecie rozdrobnić widelcem. Przekładamy do słoików.
II sposób:
Dynię oczyszczamy z pestek, obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki, opłukujemy i osuszamy.
Wkładamy do garnka z bardzo małą ilością wody i gotujemy do miękkości około 10 minut.
Ugotowaną dynię miksujemy lub rozdrabniamy widelcem i przekładamy do słoików.
III sposób:
Dynię oczyszczamy z pestek, obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki, opłukujemy i osuszamy.
Kawałki dyni układamy w garnku do gotowania na parze i parujemy aż będzie miękka.
Dynię miksujemy lub rozdrabniamy widelcem i przekładamy na słoików.
Przechowywanie puree z dyni:
Przygotowany mus możecie przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu około 5 dni.
Puree możecie również zapasteryzować, dzięki czemu będziecie mogli cieszyć się smakiem dyni przez całą zimę:
Słoiki z puree dyniowym ustawiamy w garnku wyłożonym ściereczką, ustawiamy tak by się ze sobą nie stykały.
Wlewamy wodę do wysokości ok. 3/4 słoików.
Garnek ze słoikami przykrywamy pokrywką, stawiamy na gaz i zaczynamy podgrzewanie.
Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszmy ogień pod garnkiem, ale utrzymujemy wrzenie i od tego momentu liczymy ok. 20 minut pasteryzowania.
Gdy zakończymy pasteryzację, słoiki wyjmujemy, dokręcamy pokrywki i układamy do góry dnem na ściereczce.
Wystudzone słoiki przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.
Puree z dyni możecie poporcjować i zamrozić w pojemnikach do mrożenia lub w woreczkach na mrożonki.