Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puree z dyni

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Puree z dyni

I sposób:
To mój ulubiony sposób przygotowania puree - dynia jest wyraźna w smaku, słodkawa, nie traci cennych witamin i nie jest wodnista.
Dynię oczyszczamy z pestek, kroimy na kilka części, opłukujemy i osuszamy.
Dynię układamy na blasze skórą do dołu i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut.
Upieczoną dynię studzimy, a następnie łyżką wybieramy miąższ, przekładamy do blendera lub malaksera i miksujemy na mus. Jeśli nie posiadacie blendera miąższ dyni możecie rozdrobnić widelcem. Przekładamy do słoików.

II sposób:
Dynię oczyszczamy z pestek, obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki, opłukujemy i osuszamy.
Wkładamy do garnka z bardzo małą ilością wody i gotujemy do miękkości około 10 minut.
Ugotowaną dynię miksujemy lub rozdrabniamy widelcem i przekładamy do słoików.

III sposób:
Dynię oczyszczamy z pestek, obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki, opłukujemy i osuszamy.
Kawałki dyni układamy w garnku do gotowania na parze i parujemy aż będzie miękka.
Dynię miksujemy lub rozdrabniamy widelcem i przekładamy na słoików.

Przechowywanie puree z dyni:
Przygotowany mus możecie przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu około 5 dni.

Puree możecie również zapasteryzować, dzięki czemu będziecie mogli cieszyć się smakiem dyni przez całą zimę:
Słoiki z puree dyniowym ustawiamy w garnku wyłożonym ściereczką, ustawiamy tak by się ze sobą nie stykały.
Wlewamy wodę do wysokości ok. 3/4 słoików.
Garnek ze słoikami przykrywamy pokrywką, stawiamy na gaz i zaczynamy podgrzewanie.
Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszmy ogień pod garnkiem, ale utrzymujemy wrzenie i od tego momentu liczymy ok. 20 minut pasteryzowania.
Gdy zakończymy pasteryzację, słoiki wyjmujemy, dokręcamy pokrywki i układamy do góry dnem na ściereczce.
Wystudzone słoiki przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.

Puree z dyni możecie poporcjować i zamrozić w pojemnikach do mrożenia lub w woreczkach na mrożonki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 24.11.2013 22:35
bardzo lubię
Ewa104 08.11.2013 08:40
Ja zawsze piekę dynię,jest mniej wodnista i smak bardziej mi odpowiada,więc zdecydowanie pierwszy sposób wybieram.Po upieczeniu blenduję i zamrażam. Następnym razem zapasteryzuję.
Mniam 08.11.2013 07:36
Opisałaś chyba wszystkie sposoby jak można zrobić puree:) Mój ulubiony sposób to też pierwsza propozycja :)
Kolorowa 07.11.2013 21:25
bardzo przyjemne ;)
Konczi 07.11.2013 19:02
bardzo fajnie wygląda
dwa pokoje z kuchnią 07.11.2013 18:37
bardzo przydatne :) na pewno będę robić
eMMe 07.11.2013 18:35
Bardzo podoba mi się Twój przepis jest szczegółowy, a do tego piękne zdjęcie! Rewelacja:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak