Pieczonki z kolorowymi ziemniakami i dynią

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kolorowe ziemniaki i słodka dynia apetycznie wyglądają w daniu i podkręcają smak. Tradycyjnie biała kapusta i cebula oraz obowiązkowo sycące kawałki boczku i dobrej,swojskiej kiełbasy.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Warzywa:

  • ziemniaki

    1.5 kilograma
  • cebule

    2 sztuki
  • pomidory

    4 sztuki
  • kapusta biała

    0.5 sztuki
  • dynia

    0.5 sztuki
  • kiełbasa chuda

    0.5 kilograma
  • boczek parzony

    0.5 kilograma
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1.5 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1.5 łyżeczki
  • masło 82%

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki dokładnie wyszorować, pokroić w plastry.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki.

Pomidory, dynię, ( dynię możemy obrać ale nie jest to konieczne) cebulę oraz boczek z kiełbasą pokroić w kostkę.
Kapustę poszatkować.

Garnek wyłożyć liśćmi kapusty, dodać warzywa, doprawić paprykami, solą i pieprzem.
Wszystko razem wymieszać.

Dodać łyżkę masła, wierzch przykryć liśćmi kapusty.

Piec 2 godz w piekarniku nagrzanym do 200 st.

Co 30 min delikatnie przemieszać składniki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat