Pureē z dyni

Pureē z dyni

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

  • przyprawy

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pureē z dyni

Kroki postępowania

Krok 1 - Pureē z dyni foto
Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze części. Każdy z nich owijamy folią aluminiową, układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę, aż dynia będzie miękka.
Krok 2 - Pureē z dyni foto
Wyjmujemy dynię z piekarnika, czekamy aż ostygnie, a następnie wyciskamy powstały podczas pieczenia sok i zostawiamy miąższ. Miąższ blenderujemy na gładką masę.
Krok 3 - Pureē z dyni foto
Tak powstałą masę można połączyć z ulubionymi przyprawami i podawać lub użyć jej do ciasta czy racuchów.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

PaniMISIOWA 18.08.2012 12:40
ja robię puree z dyni do obiadu zamiast ziemniaków :-)
sylwia / sytofala 16.08.2012 22:19
a u mnie taka dynia ogromna w ogródku , będzie i na puree
Mati3 16.08.2012 20:04
pycha:)
Mysiunia 16.08.2012 17:18
z dyni jeszcze nie jadłam :) Ładnie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat