Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pulpety z tuńczyka w sosie pomidorowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oliwa 4 łyżki
cebula biała 1
ząbek czosnku 1 pokrojony w plasterki
pomidory krojone z puszki 400 gram
suszone pomidory z czosnkiem 6 sztuk
kajzerka 1
jajko 2 roztrzepane
szczypior
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: pulpety z tuńczyka w sosie pomidorowym

1. Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni, dodaj cebulę i smaż 4 minuty, następnie podsmaż czosnek ok 1 min. Dodaj pokrojone pomidory, dopraw solą i pieprzem, pozostaw na małym ogniu mieszając gotować 15 min.
2. Suszone pomidory pokrój na kawałki. Tuńczyka rozdrobnić na gładką masę widelcem. Dodaj namoczoną wcześniej kajzerkę, jajka, bazylię, trochę szczypioru, suszone pomidory oraz pieprz i sol. Wymieszaj mokrymi rekami wyrób 18 pulpecików. Jeśli mieszanka jest zbyt rzadka dodaj troszeczkę bułki tartej.
3. Rozgrzej na patelni pozostały olej i smaż kulki z tuńczyka około 6 minut do miękkości i do brązowozłotego koloru.
Podawać z sosem pomidorowym, posypać bazylią i szczypiorem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 20.02.2014 19:25
smaczny obiad
Bernadeta1 03.05.2013 00:22
nie jadłam,ciekawe jak smakują
eliza135 13.02.2013 11:51
dobre
Rafał10 28.01.2013 10:42
pyyyychota !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak