Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety z sosem cytrynowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

baranina 60 dag
cebula 2-3 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Sos

żółtko jajek 3 szt
cytryna
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety z sosem cytrynowym

Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki, mięso opłukać, osuszyć, pokroić na małe kawałki, zemleć wraz z cebulą w maszynce do mięsa, przyprawić solą i pieprzem. Starannie wyrobić. Z masy mięsnej uformować kulki i ugotować je w posolonym wrzątku. Pulpety wyjąć i trzymać w cieple. Wywar zachować. Z cytryny otrzeć łyżeczkę skórki, sok wycisnąć. Żółtka z sokiem i skórką ubijać na parze aż sos zgęstnieje. Ostrożnie wlać 4 łyżki wywaru, w którym gotowały się pulpety, posolić, wymieszać. Pulpety polać sosem i od razu podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak