Pulpety z niespodzianką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    500 g
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3 łyżki
  • cebula

    1 szt
  • jajka

    4 szt
  • sól i pieprz

  • mąka do obtaczania

  • bułki tartej

    3 łyżki
  • kostki rosołowe

    2 szt
  • śmietana

    200 ml
  • pieczarki

    300 g
  • masło do smażenia

    1,5 łyżki
  • koperek świeży

    0,5 pęczka
  • kapusta pekińska

    3 pokrojona
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pulpety z niespodzianką foto
Dwa jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połowę. Koperek opłukać, drobno pokroić. Do miski włożyć mięso mielone, jajka, bułkę, sól i pieprz, wyrobić masę mięsną.
Krok 2 - Pulpety z niespodzianką foto
Formować okrągłe pulpety, spłaszczać je na dłoni, na środku pulpetów układać połowę jajka, obsypać wokół jajka, kapustą pekińską i koperkiem, dobrze zlepiać, formując okrągłe pulpety.
Krok 3 - Pulpety z niespodzianką foto
Posypać pulpety koperkiem i kapustą, dobrze docisnąć.
Krok 4 - Pulpety z niespodzianką foto
Pulpety panierować w mące
Krok 5 - Pulpety z niespodzianką foto
Wrzucać na gotującą wodę z kostkami rosołowymi, gotować na wolnym ogniu, kilka minut. Pieczarki umyć, osączyć, pokroić , przesmażyć na maśle, razem z pokrojoną w kostkę cebulką, dodać do pulpetów. Sos zagęścić śmietaną, gdyby był za rzadki, dodać łyżkę mąki. Pulpety podawać polane sosem pieczarkowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna/kate1980 16.06.2013 20:55
bardzo ciekawy przepis
jerzy3 16.06.2013 20:36
takiej niespodzianki bym się nie spodziewał
magdziorka6 16.06.2013 19:33
bardzo pomysłowe
Monia 16.06.2013 16:57
Ale ciekawy pomysł, muszę wypróbować ;)
Zdzisław 16.06.2013 16:27
ja tam lubię takie pulpety i mogę często je jeśc

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat