Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Pulpety z makaronem w sosie pieczarkowo porowym

5.0
(112)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Pulpety

karkówka
500 g
jajko
1 szt
cebula
1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyżki
Musztarda sarepska Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
sól do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
2 szczypty
Sklep Prymat

Sos

por (biała część)
1 szt
pieczarki
250 g
śmietana kremówka
250 ml
żółtko jajek
2 szt
sól do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypty
Sklep Prymat
olej do smażenia
makaron penne
300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety z makaronem w sosie pieczarkowo porowym

Mięso zmielić. Cebulę pokroić i zrumienić na oleju dodać do mięsa. Wbić jajko dodać bułkę tartą, musztardę,paprykę i doprawić do smaku. Na patelni w której zrumienialiśmy cebulkę podsmażyć na oleju klopsiki z wszystkich stron. Zdjąć klopsiki i podsmażyć pokrojony por i pieczarki. Po chwili dodać klopsiki i chwilkę podsmażać. Śmietanę zmiksować z żółtkami, doprawić do smaku i wlać na patelnię. Dodać ugotowany al dente makaron i całość gotować aż sos zgęstnieje. Przed podaniem posypać pokrojonym szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

martula799 04.06.2014 20:43
bardzo fajne szybkie danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak