Pulpety z makaronem w sosie pieczarkowo porowym

Pulpety z makaronem w sosie pieczarkowo porowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pulpety

  • karkówka

    500 g
  • jajko

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • musztarda sarepska

    1 łyżeczka
  • słodka papryka Prymat

    0,5 łyżeczki
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

    2 szczypty

Sos

  • por (biała część)

    1 szt
  • pieczarki

    250 g
  • śmietana kremówka

    250 ml
  • żółtka

    2 szt
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

    1 szczypty
  • olej do smażenia

  • makaron penne

    300 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso zmielić. Cebulę pokroić i zrumienić na oleju dodać do mięsa. Wbić jajko dodać bułkę tartą, musztardę,paprykę i doprawić do smaku. Na patelni w której zrumienialiśmy cebulkę podsmażyć na oleju klopsiki z wszystkich stron. Zdjąć klopsiki i podsmażyć pokrojony por i pieczarki. Po chwili dodać klopsiki i chwilkę podsmażać. Śmietanę zmiksować z żółtkami, doprawić do smaku i wlać na patelnię. Dodać ugotowany al dente makaron i całość gotować aż sos zgęstnieje. Przed podaniem posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

martula799

04.06.2014 20:43
bardzo fajne szybkie danie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat