Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety z brukselką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

brukselka 10 szt
mięso mielone wieprzowe 250 g
bulion warzywny 1 l
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
Kminek mielony Prymat
cebula 1 duża
olej 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 2 szt
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
mąka 1 łyżka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety z brukselką

Brukselkę czyścimy, gotujemy al dente w posłodzonej wodzie (2 łyżki). Odcedzamy i studzimy.

Mięso wyrabiamy z bulionem (50 ml), jajkiem i bułką tartą. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem.

Każdą brukselkę owijamy mięsem mielonym.

W rondlu podsmażamy posiekaną cebulę, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i paprykę. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy pulpety i gotujemy na małym ogniu 20 min.

Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do pulpetów (najlepiej lekko ostudzić), szybko mieszamy, ponownie zagotowujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 01.07.2017 14:45
jak pięknie, kolorowo na talerzu, apetycznie przyrzadzone danie
Ada-Gaba 20.11.2016 19:24
pięknie podane
Grazyna0211 01.11.2016 13:42
pomysłowe danie
Wiesława1 01.11.2016 11:33
Świetny pomysł
olkaaa 01.11.2016 09:49
fajny pomysł
Iwusia 31.10.2016 22:58
ciekawy pomysł na pulpeciki
anka1988 31.10.2016 20:47
jak pięknie, kolorowo na talerzu :)
Aleksandra/Olcia 31.10.2016 18:55
smakowity pomysł
Motorek 31.10.2016 17:45
smaczne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak