Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety w sosie serowo- śmietanowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone z szynki wieprzo 60 dag
marchewki 2 szt
sól
pieprz
jajko
bułka czerstwa 1 szt
serek topiony bloczek śmietank 1 szt
śmietana 22% ok. 2 łyżek
mąka 1 płaska łyżka
koperek posiekany garstka
ser żółty 10 dag
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w sosie serowo- śmietanowym

Bułkę namoczyć w wodzie, po czym dobrze odcisnąć. Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, odciśniętą bułkę, sól, pieprz i dokładnie wyrobić masę. Z masy formować małe pulpeciki, po czym obsmażyć je z dwóch stron na patelni. Przełożyć do garnka i zalać 3 szklankami wody, doprawić solą i wrzucić liście laurowe. Gotować ok 20 minut, w między czasie obrać marchewki, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości. Pulpety wyjąć z wody i wrzucić do niej serek topiony. Gdy się rozpuści odlać trochę wywaru do szklanki, wymieszać do dokładnie z mąką i śmietaną- wlać do garnka i zagotować. Następnie dodać starty żółty ser ( na małych oczkach), marchewkę i posiekany koperek. Na koniec wrzucić pulpety i gotować przez klika minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 24.11.2013 17:54
napewno smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak