Pulpety w sosie pieczarkowym wg Zub3r'a

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pulpety

  • mięso mielone

    1/2 kg
  • marchew

    1
  • czosnek

    2 ząbki
  • otręby owsiane

    2 łyżki
  • jajko

  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona

    szczypta
  • zioła prowansalskie

    1/2 łyżeczki
  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia

Sos

  • pieczarki

    1/2 kg
  • cebula

    1
  • bulion

    2 szk
  • śmietana

    1 szk
  • liść laurowy

  • sól

  • pieprz

  • tymianek

  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pulpety w sosie pieczarkowym wg Zub3r'a foto
Do mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, startą marchewkę, przyprawy, jajko i otręby. Dokładnie ale szybko łączymy wszystkie składniki.
Krok 2 - Pulpety w sosie pieczarkowym wg Zub3r'a foto
Formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego i obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy.
Krok 3 - Pulpety w sosie pieczarkowym wg Zub3r'a foto
Pieczarki oczyszczamy, płuczemy i kroimy w mniejsze części.
Krok 4 - Pulpety w sosie pieczarkowym wg Zub3r'a foto
Posiekaną cebulę szklimy na oliwę. Dodajemy pieczarki i całość chwilę smażymy. Następnie wlewamy bulion i dodajemy przyprawy. Na koniec sos zaprawiamy śmietaną. Do sosu dodajemy pulpety i całość chwilę podgrzewamy.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 02.01.2015 20:55
chętnie bym zjadła
Michał2 02.01.2015 20:26
smaczna propozycja na pulpety!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat