PULPETY W SOSIE PIECZARKOWYM

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    60 DAG
  • mleko

    1/2 szkl
  • jajko

    1
  • pieczarki

    25 dag
  • cebula

    1
  • śmietana

    1 szkl
  • mąka

    3 łyżki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • oliwa

    6 łyżek
  • sól, pieprz

  • mąka do obtaczania pulpetów

  • bulion warzywny

    1 szklanka
  • żółty ser starty

    2-3 łyżki
  • kajzerka

    1 czerstwa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso mielone dokładnie wymieszaj z wcześniej namoczona bułką, żółtym serem i jajkiem. Dopraw według uznania.
Uformuj kulki, obtocz je w mące i obsmaż ze wszystkich stron na 4 łyżkach oliwy.
Oczyszczone pieczarki pokrój w cienkie plastry, cebulę potnij w kostkę. Najpierw na rozgrzanym tłuszczu usmaż na złoto cebulę i dołóż pieczarki, smaż kilka minut, wlej bulion. Przypraw do smaku.Zagotuj na wolnym ogniu.
Do rondelka z pieczarkami włóż usmażone pulpety i duś pod przykryciem około 10 minut.Pod koniec duszenia do garnka wlej śmietanę wymieszaną z mąką. Miesza, aż sos zgęstnieje.Dopraw ziołami

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat