Pulpety w sosie pieczarkowym

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Pyszne, delikatne i soczyste pulpety z indyka w sosie pieczarkowym przypominają mi cudowne smaki dzieciństwa. Do przygotowania sosu użyłam śmietany i serka mascarpone, który nadał mu kremowej konsystencji i niesamowitego smaku.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pulpety:

  • polędwica z indyka

    400 gramów
  • pieczarki

    100 gramów
  • cebula biała

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • kajzerka

    1 sztuka
  • Majeranek suszony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Oregano suszone Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Czosnek suszony Prymat

    0,2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0,2 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka

Dodatki:

  • bulion

    1 litr
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • mleko

    0,3 szklanki
  • mąka

    3 łyżki

Sos pieczarkowy:

  • pieczarki małe

    150 gramów
  • cebula

    0,5 sztuki
  • śmietana

    120 gramów
  • serek mascarpone

    120 gramów
  • bulion

    1 szklanka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • świeża natka pietruszki

    1,5 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Polędwiczki z indyka mielimy w maszynce do mięsa, a kajzerkę namaczamy w mleku. Pokrojoną cebulę szklimy na maśle, a następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki, delikatnie je solimy i odparowujemy z nich wodę. Cebulkę i pieczarki dodajemy do zmielonego mięsa wraz z namoczoną kajzerką oraz jajkiem, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy farsz. Zwilżonymi dłońmi formujemy pulpety, obtaczamy je delikatnie w mące i wrzucamy do gotującego się bulionu na około 15 minut.

KROK 2. Następnie przygotowujemy sos. Cebulę szklimy na maśle i dodajemy do niej pokrojone w plastry pieczarki, które delikatnie solimy i smażymy do momentu odparowania z nich wody. Śmietanę łączymy z serkiem mascarpone i dodajemy szklankę bulionu, pozostałego z gotowania pulpetów. Następnie dodajemy świeżą natkę pietruszki, doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem i zagotowujemy. Do sosu dodajemy ugotowane pulpety i gotowe!

Futka
Gęstość sosu zależy od ilości użytego bulionu. Jeśli chcemy, aby był gęstszy, dodajmy go mniej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat