Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety w sosie pieczarkowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pyszne, delikatne i soczyste pulpety z indyka w sosie pieczarkowym przypominają mi cudowne smaki dzieciństwa. Do przygotowania sosu użyłam śmietany i serka mascarpone, który nadał mu kremowej konsystencji i niesamowitego smaku.

Składniki:

Pulpety:

polędwica z indyka 400 gramów
pieczarki 100 gramów
cebula biała 1 sztuka
jajko 1 sztuka
kajzerka 1 sztuka
Majeranek suszony Prymat 0,5 łyżeczki
Oregano suszone Prymat 0,5 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 0,2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0,2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka

Dodatki:

bulion 1 litr
masło klarowane 2 łyżki
mleko 0,3 szklanki
mąka 3 łyżki

Sos pieczarkowy:

pieczarki małe 150 gramów
cebula 0,5 sztuki
śmietana 120 gramów
serek mascarpone 120 gramów
bulion 1 szklanka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
świeża natka pietruszki 1,5 łyżki

Porada

Gęstość sosu zależy od ilości użytego bulionu. Jeśli chcemy, aby był gęstszy, dodajmy go mniej.

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w sosie pieczarkowym

KROK 1. Polędwiczki z indyka mielimy w maszynce do mięsa, a kajzerkę namaczamy w mleku. Pokrojoną cebulę szklimy na maśle, a następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki, delikatnie je solimy i odparowujemy z nich wodę. Cebulkę i pieczarki dodajemy do zmielonego mięsa wraz z namoczoną kajzerką oraz jajkiem, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy farsz. Zwilżonymi dłońmi formujemy pulpety, obtaczamy je delikatnie w mące i wrzucamy do gotującego się bulionu na około 15 minut.

KROK 2. Następnie przygotowujemy sos. Cebulę szklimy na maśle i dodajemy do niej pokrojone w plastry pieczarki, które delikatnie solimy i smażymy do momentu odparowania z nich wody. Śmietanę łączymy z serkiem mascarpone i dodajemy szklankę bulionu, pozostałego z gotowania pulpetów. Następnie dodajemy świeżą natkę pietruszki, doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem i zagotowujemy. Do sosu dodajemy ugotowane pulpety i gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak