Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety w sosie koperkowym z zielonym groszkiem i marchewką

2.0
(1)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sprawdzony pomysł na rodzinny obiad - bardzo smaczny i łatwy do przygotowania. Przygotuj pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym z zielonym groszkiem i marchewką!

Składniki:

PULPETY

piersi z kurczaka 600 gramów
cebula mała 1 sztuka
kajzerka 1 sztuka
jajko 1 sztuka
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 0.3 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 0.5 łyżeczki
mleko 0.5 szklanki

SOS KOPERKOWY

bulion drobiowy 1 litr
śmietanka 30% 150 mililitrów
zielony groszek 100 gramów
marchew młoda 2 sztuki
koperek świeży 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
sól 2 szczypty
pieprz 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w sosie koperkowym z zielonym groszkiem i marchewką

Przepis na pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym z zielonym groszkiem i marchewką. Pulpeciki są pyszne, delikatne oraz mięciutkie. Możemy podawać je z rozmaitymi dodatkami - ryżem, kaszą, ziemniakami, makaronem, a także świeżym pieczywem. Doskonale sprawdzą się na obiad dla całej rodziny.

KROK 1. Pierś z kurczaka mielimy w maszynce, a kajzerkę namaczamy w mleku. Pokrojoną drobno cebulkę szklimy na oleju, studzimy, a następnie dodajemy do zmielonego mięsa wraz z jajkiem i namoczoną kajzerką, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy masę. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe pulpeciki, które delikatnie wrzucamy do gotującego się bulionu na około 15 - 20 minut*.

* Pulpety gotujemy na małej mocy palnika

KROK 2. Po 10 minutach gotowania pulpetów dodajemy zielony groszek oraz pokrojoną w kostkę marchewkę i od momentu ponownego zagotowania gotujemy jeszcze 10 minut*. Na koniec mieszamy śmietankę z obiema mąkami, hartujemy je gorącym bulionem, dodajemy do garnka i zagotowujemy (sos powinien lekko zgęstnieć). Do sosu dodajemy posiekany koperek i doprawiamy całość solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

* Jeżeli używamy mrożonego groszku i marchewki, to sprawdźmy na opakowaniu czas ich gotowania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak