Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety w sosie koperkowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Pulpety

bułka czerstwa 1 sztuka
mięso mielone 500 gram
cebula biała 1 starta na tarce
jajko 1 sztuka
sól i pieprz do smaku
mąka pszenna do obtoczenia
olej do smażenia odrobina

wywar

bulion drobiowy 1 litr
koper świeży 1 garść pokeikanego
mąka kukurydziana 3-4 łyżki

Dodatki

Buraczki tarte SMAK według uznania
ogórki konserwowe według uznania
ryż ugotowany według uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w sosie koperkowym

Bułkę zalać wodą, odstawić do namoczenia na około 15 minut. Do większej miski włożyć zmielone mięso, cebulę, jajko, sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dobrze wymieszać, następnie uformować niewielkie kulki, otoczyć je w mące i krótko podsmażyć na oleju.
Do garnka wlewamy bulion dodajemy posiekany pęczek świeżego koperku i gotujemy do wrzenia. Wrzucam uprzednio podsmażone na maśle klarowanym i obtoczone w mące kukurydzianej pulpety. I gotuje w tej wodzie z koperkiem z 10 min. Potem odlewam trochę wody do miski i dodaje mąkę kukurydziana. Mieszam dobrze i wlewam do gotujących się pulpetów. Chwile gotujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 20.12.2016 17:49
pyszny obiadek
AZgotuj 20.12.2016 14:50
smaczny obiad:)
dodi 20.12.2016 10:28
mniam, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak