Pulpety w sosie grzybowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pulpety

  • mięso mielone

    50 dag
  • cebula

    1 szt
  • jajko

    1 szt
  • mąka pszenna

    do obtoczenia
  • bułka czerstwa

    1 szt
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • olej do smażenia

  • sól i pieprz

    do smaku
  • przyprawa uniwersalna

    łyżeczka

Sos grzybowy

  • grzyby suszone

    10 sztuk
  • cebula

    2 szt
  • marchew

    1 szt
  • olej

    3 łyżki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • natka pietruszki

    2 łyzeczki
  • śmietana 30%

    250 ml
  • mąka pszenna

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pulpety w sosie grzybowym foto
Grzyby moczymy przez godzinę, odcedzamy i kroimy w paski. Do pokrojonych grzybów wlewamy szklankę wody i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie grzyby wyjmujemy i zachowujemy wywar.
Krok 2 - Pulpety w sosie grzybowym foto
Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach a cebulę kroimy w kostkę. Warzywa wraz z grzybami podsmażamy na oleju aż zmiękną.
Krok 3 - Pulpety w sosie grzybowym foto
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na 2 łyżkach oleju a bułkę moczymy w wodzie. Do mięsa dodajemy cebulę, odciśniętą bułkę, wbijamy jajko. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną. Dokładnie mieszamy.Z powstałej masy formujemy kotlety, obtaczamy w mące i podsmażamy na patelni.
Krok 4 - Pulpety w sosie grzybowym foto
Pulpety przekładamy do szerokiego rondla dodajemy podsmażone warzywa i wlewamy wywar grzybowy. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Pod sam koniec wlewamy 200 ml śmietany, i dodajemy natkę pietruszki. Do reszty śmietany wsypujemy mąkę, mieszamy, wlewamy kilka łyżek gorącego wywaru i zagęszczamy sos.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewelina1991 27.06.2017 17:38
pyszne pulpeciki
Wacław 26.06.2017 14:27
pyszny obiadek :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat