Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety ryżowe z rodzynkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 2 szt
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mleko 2% 1 1/2 litra
cukier kryształ 1 łyżka
bułka czerstwa 1 szt
mąka 1 łyzka
ryż 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety ryżowe z rodzynkami

Bułkę moczymy w 1/2 szklance mleka. Rodzynki parzymy wrzątkiem i zostawiamy na 20-30 minut, osączamy. Ryż gotujemy na gęsto, aż będzie kleisty, studzimy i miksujemy blenderem na papkę. Dodajemy żółtka jaj, odciśniętą bułkę, rodzynki. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę i łączymy z ryżem. Wsypujemy cukier, cukier waniliowy i cynamon. Dokładnie mieszamy. Formujemy pulpety. Wkładamy do gorącego mleka i gotujemy ok 2-3 minut. Po wyjęciu pulpetów mleko zagęszczamy mąką, powstały sos polewamy na pulpety.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak