Pulpety nadziewane mozzarellą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Pulpety nadziewane mozzarellą to przepis na pyszny i szybki obiad. Świetnie smakują podane z makaronem, jak i ziemniakami. Aksamitny sos pomidorowy nadaje daniu wyrazistości. 

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    500 gramów
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • Oregano suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • mozzarella kulki

    125 gramów
  • bulion warzywny Kucharek

    600 mililitrów
  • passata pomidorowa

    400 mililitrów
  • mąka

    1 łyżka
  • bazylia świeża posiekana

    2 łyżki
  • woda zimna

    100 mililitrów
  • jajko

    1 sztuka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    ok. 1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    ok. 1/4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wyrabiamy masę, a następnie z gotowej bierzemy porcję mięsa i robimy kulki. Każdą z kulek "rozpłaszczamy" na cienki kotlet mielony, w środek dajemy kulkę mozzarelli i zawijamy w pulpeta. 

W garnku gotujemy bulion warzywny. Do gorącego przekładamy przygotowane pulpety. Gotujemy przez kilka minut. Następnie wlewamy passatę pomidorową. Całość zagotowujemy. 

Po tym czasie dodajemy mąkę wymieszaną z posiekaną bazylią i zimną wodą. Ponownie zagotowujemy. 

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat