Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety nadziewane mozzarellą

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pulpety nadziewane mozzarellą to przepis na pyszny i szybki obiad. Świetnie smakują podane z makaronem, jak i ziemniakami. Aksamitny sos pomidorowy nadaje daniu wyrazistości. 

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 500 gramów
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
mozzarella kulki 125 gramów
bulion warzywny Kucharek 600 mililitrów
passata pomidorowa 400 mililitrów
mąka 1 łyżka
bazylia świeża posiekana 2 łyżki
woda zimna 100 mililitrów
jajko 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat ok. 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat ok. 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety nadziewane mozzarellą

Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wyrabiamy masę, a następnie z gotowej bierzemy porcję mięsa i robimy kulki. Każdą z kulek "rozpłaszczamy" na cienki kotlet mielony, w środek dajemy kulkę mozzarelli i zawijamy w pulpeta. 

W garnku gotujemy bulion warzywny. Do gorącego przekładamy przygotowane pulpety. Gotujemy przez kilka minut. Następnie wlewamy passatę pomidorową. Całość zagotowujemy. 

Po tym czasie dodajemy mąkę wymieszaną z posiekaną bazylią i zimną wodą. Ponownie zagotowujemy. 

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak