Pulpety drobiowe w sosie szpinakowym

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszne, delikatne, aromatyczne pulpety z drobiu w sosie szpinakowym, są idealne na lekkostrawną dietę.........SMACZNEGO!!!

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    2 litry
  • mięso mielone drobiowe

    70 dag
  • jajka

    2 sztuki
  • przyprawa do mięsa mielonego

    0.5 opakowania
  • tarta bułka

    0.7 szklanki
  • kasza manna

    2 łyżki
  • szpinak świeży

    4 pęczki
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    3 sztuki
  • kostka rosołowa

    1 sztuka
  • masło

    1 łyżka
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    0.7 łyżeczki
  • sól

    0.7 łyżeczki
  • wywar drobiowy

    4 szklanki
  • śmietana 18%

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mielone dokładnie wyrobić ręką z jajkami, bułką tartą, kaszą manną i przyprawą do mięsa mielonego.

Formować małe okrągłe pulpety, obtaczać w mące i kłaść na wrzącą wodę, gotować po wypłynięciu z 10 minut na mniejszym ogniu bez przykrycia, ugotowane wyjąć na talerz.

Na maśle zeszklić pokrojoną drobno cebulkę z czosnkiem, dodać listki szpinaku, kostkę rosołową i podsmażać z 4 minuty, blenderem zmiksować.

Do szpinaku wlać 3 szklanki wywaru, zagotować, w 1 szklance wywaru wymieszać mąkę ze śmietaną i wlać do sosu, mieszać do zgęstnienia, do smaku przyprawić solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 19.02.2019 09:53
Takie pulpety możemy podać z różnymi sosami, w szpinakowym pychotka.;)
bietka 18.02.2019 20:32
Bardzo fajny pomysł z tym sosem : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat