Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety drobiowe w sosie szpinakowym

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszne, delikatne, aromatyczne pulpety z drobiu w sosie szpinakowym, są idealne na lekkostrawną dietę.........SMACZNEGO!!!

Składniki:

woda 2 litry
mięso mielone drobiowe 70 dag
jajko 2 sztuki
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 0.5 opakowania
Bułka tarta klasyczna Prymat 0.7 szklanki
kasza manna 2 łyżki
szpinak świeży 4 pęczki
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 3 sztuki
kostka rosołowa 1 sztuka
masło 1 łyżka
Pieprz czarny Prymat w młynku 0.7 łyżeczki
sól 0.7 łyżeczki
wywar drobiowy 4 szklanki
śmietana 18% 1 łyżka
mąka pszenna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety drobiowe w sosie szpinakowym

Mielone dokładnie wyrobić ręką z jajkami, bułką tartą, kaszą manną i przyprawą do mięsa mielonego.

Formować małe okrągłe pulpety, obtaczać w mące i kłaść na wrzącą wodę, gotować po wypłynięciu z 10 minut na mniejszym ogniu bez przykrycia, ugotowane wyjąć na talerz.

Na maśle zeszklić pokrojoną drobno cebulkę z czosnkiem, dodać listki szpinaku, kostkę rosołową i podsmażać z 4 minuty, blenderem zmiksować.

Do szpinaku wlać 3 szklanki wywaru, zagotować, w 1 szklance wywaru wymieszać mąkę ze śmietaną i wlać do sosu, mieszać do zgęstnienia, do smaku przyprawić solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 19.02.2019 09:53
Takie pulpety możemy podać z różnymi sosami, w szpinakowym pychotka.;)
bietka 18.02.2019 20:32
Bardzo fajny pomysł z tym sosem : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak