Pulpeciki z indyka duszone w ajvarze z ryżem i warzywami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pulpeciki z indyka duszone w ajvarze (pieczona papryka, bakłażan, cebula i czosnek) domowej produkcji (może być też kupny), podawane z ryżem wymieszanym z natką pietruszki. Do tego marchewka pokrojona w słupki skorpiona sokiem z limonki.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pulpeciki z indyka

  • mięso mielone indycze

    500 g
  • jajko

    1 sztuka
  • kasza manna

    5 duża łyż.
  • cebula

    1 sztuka
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • pieprz

    0.5 łyżeczki
  • mąka

    2 duże łyż.

Ajvar

  • papryka czerwona

    1 kg
  • bakłażan

    1 sztuka
  • pepperoni

    1 sztuka
  • cebula

    2 sztuki
  • ocet jabłkowy

    2 duże łyż.
  • Papryka ostra mielona Prymat

    0.5 łyżeczki
  • sól

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0.5 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka

Ryż

  • ryż ugotowany

    200 gramów
  • natka pietruszki

    0.5 pęczka

Sałatka

  • marchew

    400 gramów
  • limonka

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso mielone z indyka wyrabiamy z jajkiem, kaszą manna, pokrojoną drobno cebulką i przyprawami. Formujemy ok 16 pulpecików, obtaczamy w mące i dusimy w rondelku z wodą (ok. 0.5 szklanki), świeżym tymiankiem, listkiem laurowym. Po ok 10 minutach wyciągamy tymianek i dokładamy słoiczek ajvaru (może być kupny) u mnie domowy (paprykę i bakłażan pieczemy ok. 30 minut w temp 180 stopni, ściągamy skórę, w garnku podduszamy pokrojoną cebulkę z czosnkiem, dokładamy paprykę i bakłażan, blendujemy, dodajemy przyprawy). Dusimy ok 20 minut. W tym samym czasie gotujemy ryż, jak na opakowaniu, po ugotowaniu dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Podajemy z ulubionymi warzywami, u mnie marchewka pokrojona w słupki skorpiona sokiem z limonki.

Polecam samemu zrobić ajvar w większej ilości i zamknąć w słoikach, wówczas będzie jak znalazł do wielu dań jak i kanapek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat