Pulpeciki z bazylią

Pulpeciki z bazylią

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mięso mielone wieprzowe

    300 g
  • marchew

    1 szt
  • cebula

    0,5 szt
  • ryż

    50 g
  • kurki

    50 g
  • pieczarki

    50 g
  • jajko

    1 szt
  • bułka tarta

    3 łyżki

Sos

  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • śmietana 18 proc

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • woda

    300 ml
  • bazylia

    2 łyżeczki
  • papryka ostra Prymat

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ugotować razem z ryżem. Odcedzić. Grzyby oczyścić, pokroić i usmażyć z pokrojoną w kosteczkę cebulką. Mięso mielone dokładnie wyrobić z marchewką, ryżem, usmażonymi grzybami, jajkiem i bułką tartą. Przyprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Uformować kulki na kształt pulpecików i usmażyć na patelni.
W miseczce rozmieszać wodę, koncentrat pomidorowy, bazylię, czerwoną ostrą paprykę, odrobinę soli i pieprzu, śmietanę oraz mąkę. Zalać pulpeciki i jeszcze chwilkę podsmażyć. Udekorować posiekana natką pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Margo1

08.10.2014 09:33
pyszny obiadek

Marta Ryżek-Kalkowska

30.09.2014 14:31
to ulubione klopsiki mojej Urszulki :)))

zabcia117

29.09.2014 07:29
Bardzo smacznie wygląda.

Róża1

28.09.2014 22:11
palce lizać pulpeciki :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat