Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki wołowe w sosie pieczarkowo-musztardowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 60 dag
cebula biała 2 sztuki
pieczarki 30 dag
bulion 1 l
jajko 1 sztuka
Musztarda rosyjska Prymat 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 czubata łyżka
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
mąka pszenna ok 2 łyżki
majeranek 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny 1 łyżka
olej do smażenia

Porada

Do przygotowania sosu można użyć innej musztardy (np angielskiej), ważne, żeby była ostra.

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki wołowe w sosie pieczarkowo-musztardowym

1. Pieczarki i cebulę obieramy, myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy w kostkę. Pieczarki polewamy sokiem z cytryny aby nie szczerniały. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulkę na rumiano, następnie wrzucamy pieczarki i smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając.

2. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, paprykę słodką, majeranek, obfitą ilość soli i pieprzu. Dokładnie łączymy. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w mące pszennej.

3. Podsmażoną cebulkę i pieczarki zalewamy bulionem. Zagotowujemy. Wrzucamy pojedynczo pulpeciki. Gotujemy 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy musztardę i w razie potrzeby doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy minutkę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody (cały czas energicznie mieszając zawartość garnka). Zagotowujemy. Podajemy z makaronem, lub kaszą. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 02.05.2016 21:47
Super pyszne danie.:)
afrodyta 02.05.2016 20:43
Pyszne danie :-)
Adamorek 02.05.2016 19:03
moi milusińscy je uwielbiają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak