Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym do ziemniaków

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 500 g
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
jajko 1 szt
mąka ziemniaczana 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
woda 1 l
masło 1/3 kostki
mąka pszenna 3 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym do ziemniaków

Kroki postępowania

1
Łopatkę wieprzowa mielimy razem z czosnkiem i cebulą. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy.
Krok 1 - Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym do ziemniaków foto
2
Z mięsa formujemy małe pulpety ( około 22 szt) i obtaczamy je w mące.
Krok 2 - Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym do ziemniaków foto
3
Pulpeciki wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 20-30 minut.. wyciągamy a z wywaru robimy sos pomidorowy dodając koncentrat i zagęszczając białą zasmażką przyrządzona z masła i mąki przennej. Wrzucamy do sosu pulpety, gotujemy chwilka. Podajemy z ziemniaczkami.
Krok 3 - Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym do ziemniaków foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jeta72 23.12.2013 11:32
bardzo lubię :-)
aga130982 11.08.2012 07:41
pycha
aga130982 11.08.2012 07:41
pycha
treonina 09.08.2012 22:10
musi być smaczne :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak