Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki w sosie pieczeniowym

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 300 g
bułka czerstwa 1 szt
żółtko jajek 1 szt
cebula 1 szt
mąka 2 łyżki
sos pieczeniowy 1 szt
sól do smaku
pieprz
Kucharek przyprawa do potraw
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki w sosie pieczeniowym

Kroki postępowania

1
Do rondelka wkładamy mięso mielone. Dodajemy żółtko, oraz drobno pokrojoną cebulkę, doprawiamy solą oraz pieprzem .
Krok 1 - Pulpeciki w sosie pieczeniowym foto
2
W miseczce namaczamy bułkę w wodzie, po chwili odsączamy ją i dodajemy do mięsa mielonego. Całość dokładnie wyrabiamy ręką. Z powstałej masy mięsnej formujemy malutkie pulpeciki ( robimy to zwilżonymi dłońmi, wówczas mięso nie klei się do rąk i ładnie formuje).
Krok 2 - Pulpeciki w sosie pieczeniowym foto
3
Pulpeciki obtaczamy w mące...
Krok 3 - Pulpeciki w sosie pieczeniowym foto
4
... i smażymy na gorącym tłuszczu przez 5 minut.
Krok 4 - Pulpeciki w sosie pieczeniowym foto
5
Następnie przekładamy je do rondelka bez tłuszczu, podlewamy wodą i chwilę gotujemy.
Krok 5 - Pulpeciki w sosie pieczeniowym foto
6
Sos wlewamy do naszych pulpecików dokładnie mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem i Kucharkiem. Gotujemy jeszcze 5 minut co chwilę mieszając.
Krok 6 - Pulpeciki w sosie pieczeniowym foto
7
Takie pulpeciki w sosie możemy podawać do ziemniaków lub kopytek.
Krok 7 - Pulpeciki w sosie pieczeniowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuklik 21.05.2014 20:25
smakowite co nie co
berys18 21.05.2014 15:54
bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak