PULPECIKI W SOSIE PIECZARKOWYM

PULPECIKI W SOSIE PIECZARKOWYM

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Podstawowe

  • mięso mielone

    40 dag
  • cebula

    średnia
  • cebula czerwona

    1/2 małej
  • szczypiorek

    1/2 pęczka
  • pieczarki

    1/2 kg

Przyprawy i dodatki

  • sól

    łyżeczka
  • przyprawa curry

    łyżeczka
  • papryka ostra mielona

    łyżeczka
  • majeranek

    łyżeczka
  • liść lubczyku

    1/2 łyżeczki
  • ząbki czosnku

    3 małe
  • bułka tarta

    2-3 łyżki
  • bułka

    1/2 małej - wcześniej namoczona w mleku i odciśnięta
  • masło

    2 łyżki
  • bulion

    600 ml
  • mąka

    czubata łyżeczka
  • mleko

    1/2 szklanki
  • śmietana

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę białą siekam, pieczarki kroję w ćwiartki. Podsmażam na maśle z dodatkiem soli.
Mięso mieszam z posiekaną czerwoną cebulą, szczypiorkiem i czosnkiem. Dodaję przyprawy: sól, curry, ostra papryka, majeranek i lubczyk. Dokładnie wyrabiam wraz z bułką i bułką tartą. Obsmażam na maśle na złoty kolor.
Mięso warz z pieczarkami przekładam do garnka zalewam bulionem, gotuję na wolnym ogniu około 30-40 minut.
Mąkę dobrze rozrabiam z mlekiem, śmietaną i odrobiną sosu, wlewam do pulpetów i dokładnie mieszam.
Gotuję jeszcze chwilę do momentu zgęstnienia sosu.
W razie potrzeby doprawiam do smaku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wacław

20.06.2017 09:33
pyszny obiadek :-)

Krystyna32

18.06.2017 07:50
smaczne danie

Wiesława1

17.06.2017 22:13
Pyszna propozycja

Diana Rusiłowicz

17.06.2017 19:52
Przepyszna propozycja!

marzut

17.06.2017 17:43
Fajny przepis

anka1988

17.06.2017 11:06
pyszny mięsny obiadek

ilka01

17.06.2017 08:53
pyszne danie :)

Mniam

16.06.2017 20:49
Smaczne mięsko na obiad :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat