Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki w sosie ogórkowym
Obrany czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Ogórki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, po czym za pomocą noża wykrawamy miąższ z pestkami. Kroimy połówki ogórka na mniejsze kawałki.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim lekko czosnek i cebulę. Następnie smażymy pulpeciki, tak by zezłociły się z każdej strony. Zdejmujemy z patelni.
Na tłuszcz ze smażenia wrzucamy pokrojone ogórki. Smażymy je na dużym ogniu, ciągle mieszając, przez około 8-10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy na patelnię 2 szklanki wody, zagotowujemy, po czym dusimy na małym ogniu przez koleje 10 minut.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy ze śmietaną, dodajemy do sosu i zagotowujemy, ciągle mieszając, by nie powstały grudki.
Do sosu wkładamy pulpeciki. Podgrzewamy chwilkę, po czym doprawiamy na ostro solą, pieprzem i papryką. Umyty i osuszony koperek siekamy drobno i posypujemy nim gotowe danie.
Ja podałam je gotowanym białym ryżem, ale super pasować będą też młode ziemniaki.