Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki w sosie ogórkowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowo-wołowe 1/2 kg
żółtko jajek 1 szt
ogórek sałatkowy 2 szt
śmietana kwaśna 20 dag
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
koperek 1 pęczek
olej 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyzka
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki w sosie ogórkowym

Do mięsa mielonego dodajemy żółtko, sól, pieprz, paprykę słodką . Mieszamy ręką staranie. Formujemy wilgotnymi dłońmi nieduże pulpety ( ja robiłam malutkie, o wielkości mniej więcej orzecha włoskiego).

Obrany czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Ogórki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, po czym za pomocą noża wykrawamy miąższ z pestkami. Kroimy połówki ogórka na mniejsze kawałki.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim lekko czosnek i cebulę. Następnie smażymy pulpeciki, tak by zezłociły się z każdej strony. Zdejmujemy z patelni.

Na tłuszcz ze smażenia wrzucamy pokrojone ogórki. Smażymy je na dużym ogniu, ciągle mieszając, przez około 8-10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy na patelnię 2 szklanki wody, zagotowujemy, po czym dusimy na małym ogniu przez koleje 10 minut.

Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy ze śmietaną, dodajemy do sosu i zagotowujemy, ciągle mieszając, by nie powstały grudki.

Do sosu wkładamy pulpeciki. Podgrzewamy chwilkę, po czym doprawiamy na ostro solą, pieprzem i papryką. Umyty i osuszony koperek siekamy drobno i posypujemy nim gotowe danie.
Ja podałam je gotowanym białym ryżem, ale super pasować będą też młode ziemniaki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena6 03.09.2013 20:41
Ciekawy przepis..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak