Pulpeciki drobiowe w wiosennej odsłonie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    500 g
  • mrożony zielony groszek

    200 g
  • bulion drobiowy

    200 ml
  • bułka tarta

    1 łyżka
  • przyprawa do indyka

    ½ łyżeczki
  • majeranek Prymat

    ½ łyżeczki
  • sól

    ½ łyżeczki
  • natka pietruszki

    do dekoracji
  • białko

    1 szt.
  • pieprz czarny mielony

    ½ łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filet z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Mięso przemielić. Dodać przyprawę do indyka, majeranek oraz po połowie przygotowanego pieprzu i soli. Do mięsa z przyprawami dodać bułkę tartą i pianę ubitą z białka. Wyrobić masę.

Bulion drobiowy zagotować. Dodać do niego mrożony zielony groszek oraz pozostałą sól i czarny pieprz.

Z masy mięsnej formułować kulki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucać na gotujący bulion z groszkiem. Dusić pod przykryciem 20 minut. Pulpeciki wyjąć, a bulion z groszkiem zmiksować na gładką masę. Ponownie dodać pulpeciki. Zagotować.

Podawać posypane natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rafał10 03.07.2012 09:44
oooo to musi być pyszne, ten groszek jest po prostu boski!
bgs1984 07.04.2012 16:35
mniam
Aneta41 28.03.2012 22:03
super!!
MAR3STA 21.03.2012 19:20
pycha
anja3107 20.03.2012 21:07
świetne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat