Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulchniutki, bialutki, czyli chlebek smaczniutki :)

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 650 800 g
woda ciepła 3 szklanki
drożdże świeże 40 g
sól 1 łyżka
mąka kukurydziana 120 g
miód 2 łyżki

Porada

Chlebki dobrze jest piec w piekarniku naparowanym. W tym celu zanim włożymy bochenki należy umieścić naczynie żaroodporne z wodą na kilka minut, po czym je wyciągnąć i włożyć nasze chlebki. Z podanej porcji wyszły mi 3 całkiem spore chlebki :)

Przepis i sposób przygotowania na: Pulchniutki, bialutki, czyli chlebek smaczniutki :)

Kroki postępowania

1
Drożdże skruszyć do miski, dodać miodu i zalać częścią ciepłej wody, pozostawić na kilka minut.
Krok 1 - Pulchniutki, bialutki, czyli chlebek smaczniutki :) foto
2
Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe.
Krok 2 - Pulchniutki, bialutki, czyli chlebek smaczniutki :) foto
3
Gotowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe/nasłonecznione miejsce do wyrośnięcia na ok. 120 min.
Krok 3 - Pulchniutki, bialutki, czyli chlebek smaczniutki :) foto
4
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części. Uformować bochenki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić na ok. 40 min.
Krok 4 - Pulchniutki, bialutki, czyli chlebek smaczniutki :) foto
5
Przed włożeniem do piekarnika ukośnie naciąć. Piec w nagrzanym do 230 piekarniku przez ok. 30 min.
SMACZNEGO!
Krok 5 - Pulchniutki, bialutki, czyli chlebek smaczniutki :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 12.06.2015 11:18
Widać, że taki delikatny. Bardzo smaczny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak