Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulchna drożdżówka

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
cukier 10 dag
drożdże 5 dag
mleko 1 szklanka
margaryna 15 dag
aromat śmietankowy kilka kropli
żółtko jajek 4 sztuki
kruszonka
zimne masło 10 dag
mąka pszenna 10 dag
cukier 5 dag
DODATKOWO:
śliwki 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Pulchna drożdżówka

Wykonanie:
Drożdże wymieszać z cukrem i odstawić na 10 min w tym czasie drożdże się rozpuszczą i lekko spienią.
Margarynę stopić i do płynnej dodać mleko, następnie dodać to do drożdży razem z żółtkami i dokładnie wymieszać.
Mąkę przesiać i dodać do płynnych składników przed wyrabianiem dodać aromat i zagnieść ciasto które odstawić do wyrośnięcia.
Formę do pieczenia (36 cm na 26 cm)wysmarować tłuszczem i na dnie wyłożyć 1/2 wyrośniętego ciasta na nim ułożyć ciasno połówki śliwek i przykryć resztą rozwałkowanego ciasta.
Z masła, mąki i cukru przygotować kruszonkę, składniki w miseczce mieszać razem tak długo, aż uzyskamy kruszonkę i gotową posypać wierzch ciasta.
Przygotowane ciasto odstawić jeszcze na 30 min do podrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 st i piec ciasto około 35 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

V_kuchareczka 12.09.2013 20:39
przepyszna drożdżóweczka
pati100015 12.09.2013 19:32
smaczne ciacho
ana1 12.09.2013 19:27
wspaniałe drożdżówki
Sylwia26 12.09.2013 19:12
ślinka leci:)
Ilona_eS 12.09.2013 19:10
uwielbiam domowe drozdzowki, wyglaada pysznie:)
Janina 12.09.2013 18:48
Pyszna drożdżówka;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak