Przepis i sposób przygotowania na: Pudding chlebowy
Pudding chlebowy to przepis w duchu Zero Waste, który nie raz może uchronić Wasze jedzenie przed wyrzuceniem. Często zdarza się tak, że resztki pieczywa lądują w koszu, zamiast być ponownie wykorzystanymi w potrawach. W tym przepisie najlepiej użyć czerstwej, lekko słodkiej chałki, która najpierw pokrojona na kawałeczki, następnie zalana jest masą mleczno-jajeczną. Dodatek przypraw oraz bakali sprawia, że taki pudding chlebowy, a nawet chałkowy, świetnie sprawdzi się jako deser lub propozycja śniadaniowa. Koniecznie wypróbujcie ten przepis i bądźcie Zero Waste!
1. Chleb pokroić w grubą kostkę. Wsypać do dużej miski, dodać przyprawy i suszone owoce typu: rodzynki, daktyle, żurawinę lub orzechy oraz startą skórkę z cytryny.
2. Mleko zmiksować z jajami i cukrem. Mieszanką zalać chleb i odczekać 15 minut aż całość nasiąknie.
3. Przygotować naczynie żaroodporne lub blachę około 25x20 centymetrów. Natłuścić, podsypać tartą bułką. Nagrzać piekarnik na 180 stopni.
4. Przelać mieszankę chlebową. Piec około 30-40 minut, aż się przyrumieni z góry. Można podawać ze śmietaną lub sosami na bazie likierów.