Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysiowy tort z masą brzoskwiniową i czekoladą.

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 250 ml
masło 8 dag
mąka 20 dag
jajko 5 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa
jajko 2 szt
cukier 2 łyżki
sherry półwytrawne 50 ml
sok z pomarańczy 2 łyżki
brzoskwinie w puszce 1 puszka
śmietana kremowa 30% lub 36% 500 ml
wiórki czekoladowe 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat
wiśnie kandyzowane 16 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysiowy tort z masą brzoskwiniową i czekoladą.

Kroki postępowania

1
250ml wody zagotować ze szczyptą soli i 50 g masła. Dodać 150 g mąki i podgrzewać 1 min ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i mieszać ,aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Dodać jajka i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Masę dobrze utrzeć.
Krok 1 - Ptysiowy  tort z masą brzoskwiniową i czekoladą. foto
2
Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na dno tortownicy o średnicy 24 cm .
Krok 2 - Ptysiowy  tort z masą brzoskwiniową i czekoladą. foto
3
Z pozostałego ciasta wycisnąć małe kulki.
Krok 3 - Ptysiowy  tort z masą brzoskwiniową i czekoladą. foto
4
Piec 20 min w temp.200 stop.Pozostawić w piecu ,suszyć trochę i wyjąć kiedy będą suche i twarde.
Krok 4 - Ptysiowy  tort z masą brzoskwiniową i czekoladą. foto
5
Żółtka utrzeć z cukrem, sokiem z pomarańczy i sherry.
Połowę brzoskwiń zmiksować ,dodać do masy żółtkowej ,podgrzać ,dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać dokładnie i ostudzić.
Śmietanę ubić. Białka (te od żółtek) również ubić .Wszystko połączyć z masą brzoskwiniową.
Połowę masy wyłożyć na upieczony spód. Wstawić do lodówki na 1 h.
Brzoskwinie (te pozostawione) pokroić w kostkę i wyłożyć na masę i przykryć resztą masy.
Krok 5 - Ptysiowy  tort z masą brzoskwiniową i czekoladą. foto
6
Na wierzchu ułożyć kulki ptysiowe z niespodzianką w środku, czyli wisienką i posypać suto wiórkami czekolady .
W ostateczności można zrobić tort tylko ze śmietaną.
Krok 6 - Ptysiowy  tort z masą brzoskwiniową i czekoladą. foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 09.02.2014 20:00
Uwielbiam,rewelacyjny :-)
treonina 20.01.2014 22:20
bardzo fajny
elka72 20.01.2014 21:19
Ale pyszności dziś serwujesz :)
Christopher 20.01.2014 18:16
monia.Nie jest bardziej pracochłonny niż zwykły biszkoptowy,a jak dasz tylko prostą ,ubitą śmietanę z owocami,to od razu do jedzenia.
monia2005 20.01.2014 11:54
Piękny i na pewno smaczny ,pracochłonny ale wart wypróbowania.
everay 20.01.2014 10:56
super :))
Monia 20.01.2014 09:35
Bardzo ciekawy pomysł :))
Małgorzata9 20.01.2014 09:33
wygląda bajecznie
Romanowka 20.01.2014 09:18
Piękny i smakowity!
Magula 20.01.2014 08:23
Ciekawy pomysł.
fotoviderek 20.01.2014 07:31
Rewelacja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak