Przepis i sposób przygotowania na: Ptysiowa kostka z kremem brzoskwiniowym
Garnek rozgrzać , dusić brzoskwinie z cukrem do powstania gęstego syropu.
smażyć mąkę 2-3 min.
Wlać mleko , wbić jajka oraz żółtka dodać żelatynę cały czas ucierając ( można także użyć miksera)
Garnek zdjąć z gazu , dodać ser mascarpone , utrzeć do powstania gładkiego , gęstego kremu.
Krem odstawić do całkowitego wystudzenia ale nie wolno o niem zapomnieć inaczej zastygnie i nie wyłożymy go na ptysiowy spód.
Ptysiowy spód i wierzch: Rurki ptysiowe wkładamy do robota rozdrabniającego ( malaksera) lub blendera wraz z dwiema łyżkami masła.
Całość miksujemy do połączenia się składników.
Kwadratowe naczynie wykładamy folią spożywczą lub aluminiową , na nią wykładamy 1/2 warstwy ptysiowej dociskając do spodu naczynia.
Na spód wykładamy krem brzoskwiniowy rozsmarowując go równo po całości.
Wierzch pokrywamy pozostałymi kruszonką ptysiową.
Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny aby wszystkie warstwy stężały.
Ciasto wyjmujemy z naczynia podnosząc za brzegi foli , kroimy w kostkę.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.